Katarina Justic

Katarina JusticEen glinstering in de ogen of een onvervalste schaterlach. Dat zijn de ‘cadeautjes’ waarvoor Katarina Justic vrijwel iedere week komt voorlezen in het Juliana Kinderziekenhuis.

Fans van Onderweg Naar Morgen zullen haar ongetwijfeld herkennen als Shirina, het personage dat ze jarenlang vertolkte. Tegenwoordig speelt Katarina vooral in het theater. En in de verpleegkamers van het JKZ. “Want goed voorlezen is óók acteren. Maar dan voor een heel klein publiek”, zegt ze, “de stichting werkt alleen met professionele acteurs en actrices. Die zijn het gewend om in een rol te kruipen. En ze hebben gevoel voor taal.”

Katarina gebruikt de boeken uit haar koffer, maar verzint ook regelmatig zelf verhalen. Dat doet ze samen met de kinderen. “Ieder kind heeft behoefte aan iets anders. In de boekenkast zit altijd wel iets wat ze leuk vinden.

“De poppendokter, mini-Tesla’s, een groot Sinterklaasfeest … er gebeurt veel in het Juliana Kinderziekenhuis”, zegt Katarina tot slot. “Het is niet leuk om in het ziekenhuis te liggen. Als je dan kunt helpen om het ziek zijn even te vergeten, is dat heel waardevol.”

Katarina is actrice.