Voorleesdagen: lees samen met je naaste een boek
Van 23 januari tot en met 2 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Een mooi moment om samen met je naaste een boek te lezen. We geven je graag wat tips en inspiratie.
Officieel zijn de Nationale Voorleesdagen in het leven geroepen om kinderen voor te lezen. Maar voorgelezen worden is niet alleen fijn voor kinderen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die graag luisterboeken luisteren, ook een soort voorlezen. Wanneer je naaste dementie heeft, kan samen lezen echt een uitkomst zijn. Misschien lukt het je naaste niet meer om zelf te lezen, maar geniet ze er wel van om een verhaal te horen of samen met jou door een boek te bladeren.
Zelf voorlezen
Heb je zin gekregen om samen met je naaste een boek te pakken? Maar weet je niet precies ‘hoe’ je een volwassene voorleest? Met onderstaande tips kan je meteen aan de slag.
Een goed voorleesmoment begint bij een goed verhaal. In principe kun je alles voorlezen wat je wilt. De krant, een roman, een boek met veel afbeeldingen van vroeger. Een verhaal dat je naaste al kent, of juist iets nieuws… Kijk samen met je naaste wat past en wat jullie leuk vinden. Is de dementie van je naaste verder gevorderd? Kies dan voor een eenvoudiger boek, eventueel met plaatjes die herkenning oproepen. In het artikel Boeken voor mensen met dementie vind je een aantal (voor)leestips.
BedtimeStories is een organisatie die acteurs laat voorlezen in zorginstellingen en ontmoetingscentra. De organisatie heeft een toolkit gemaakt om een voorleeslunch te organiseren voor mensen met dementie. Deze toolkit is ook interessant voor mensen die thuis willen voorlezen. Er staan allerlei suggesties voor verhalen en liedjes in, maar ook algemene tips om van het voorlezen een succes te maken. Bekijk de tips op de website van BedtimeStories.
Voorleesinitiatieven voor mensen met dementie
Heb je behoefte aan meer inspiratie? Er zijn verschillende leesinitiatieven voor mensen met dementie.
Zo heeft BedtimeStories een voorleeskoffer ontwikkeld speciaal voor mensen met dementie. Verpleeghuizen en ontmoetingscentra kunnen deze koffer boeken. Naast korte verhalen bevat de koffer ook allerlei spullen die herinneringen kunnen oproepen.
De Culturele apotheek ontwikkelde het project Samen lezen. In een groep wordt een stuk literatuur gelezen en samen besproken. De organisatie doet dit onder andere in Odensehuizen in Amsterdam. Ook helpen ze om samenleesgroepen op te richten in andere steden.
Verschillende bibliotheken hebben een zogenaamd Geheugenkabinet. Dit Geheugenkabinet is een speciale kast voor je naaste en voor jou. Je vindt er informatie over dementie en mantelzorg, maar ook boeken, spelletjes en andere zaken die interessant zijn voor je naaste. Heeft jouw bibliotheek geen Geheugenkabinet? Leen dan gewoon een (luister)boek dat je samen met je naaste kunt lezen of luisteren. Vraag eventueel een medewerker in de bibliotheek om advies.
Lees ook het artikel uit het Algemeen Dagblad over onze medewerker Gerrit Dragt
(klik op de afbeelding)