Schaamte en schuldgevoel zorgen ervoor dat mantelzorgers vaak geen hulp durven te vragen, waardoor zij verstrikt raken in de zorg voor hun dierbare. Hierdoor kunnen mensen hun baan verliezen of zelfs in een depressie raken.

De gemeente Den Haag en Stichting Kompassie
geven aandacht voor dit probleem
onder meer met de toneel­voorstelling

FFDR UIT flyer

De gemeente heeft aan theatermaker Guusje Eijbers gevraagd een theaterstuk te maken om begrip te kweken voor de vaak zware last van mantelzorgers zodat zij meer steun krijgen op het werk en van familie en vrienden. Guusje Eijbers heeft een tiental openhartige interviews afgenomen met mantelzorgers GGZ en verslaving die grote problemen hebben ondervonden met een dierbare voor wie ze zorgen. Deze mantelzorgers stonden model voor de personages die op 9 november in Theater De Nieuwe Regentes ten tonele verschijnen.

Guusje: “Dit waren soms zeer zware ontmoetingen waar flink wat emoties naar boven kwamen. Ik dacht dat ik niet zoveel wist van deze problematiek, maar gaandeweg de interview-sessies kwam ik tot de ontdekking dat ik er wel degelijk mee te maken heb gehad. En dat is precies waar het om draait: als het je zelf overkomt denk je al gauw, dat het zo erg nog niet is en reken je jezelf niet tot de categorie probleemgevallen.”

■ Reserveren: www.denieuweregentes.nl

Texels hotel

FFD'R UIT Receptie

In de voorstelling FF D’R UIT maakt een groepje hotelgasten gebruik van een speciaal arrangement voor mantelzorgers, die er even tussen uit willen. In het Texels hotel ‘Zonnegloren’ staat alles in het teken van de voorbereiding op het jubileum van de Helderse brandweer. De pianist stemt alvast de piano en er worden slingers opgehangen.

Tegen dit decor arriveert een aantal gasten, de mantelzorgers met elk een eigen verhaal die even willen genieten van de rust en de natuur van het eiland. De weersomstandigheden en een plotselinge verdwijning zorgen er echter voor dat de stemming omslaat.

In deze tragikomedie maken we o.a. kennis met een ouderpaar dat zorgt voor hun schizofrene zoon, een vrouw, die zich iedere dag volledig inzet voor haar man met schizofrenie en Alzheimer en een moeder die worstelt met haar meerderjarige dochter met heftige borderline problematiek. Ze hebben allen een gedeelde zorg: de intense, alledaagse zorg voor een dierbare.

De personages en hun problematiek zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen die door middel van interviews met de mantelzorgers zijn verkregen.

FF D’R UIT is een voorstelling geschreven door Rob van Dalen en Guusje Eijbers.
Laatstgenoemde neemt samen met Michiel Varga de regie voor haar rekening.

■ Dag en tijd:
vrijdag 9 november 20.15 uur

■ Locatie:
Theater De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63

■ Toegang:
€ 5,00 per kaartje
(inclusief 2 consumpties)